Waarom bloedkweken afnemen?

De bloedkweek is belangrijk voor het vaststellen van sepsis en essentieel voor de diagnose van infectieuze endocarditis. Soms is het noodzakelijk herhaaldelijk bloedkweken af te nemen, om de bacteriën die in wisselende mate loslaten van de geïnfecteerde hartklep aan te kunnen tonen.

Wie mag er bloed prikken?

In Nederland is afname van bloed een zogeheten voorbehouden handeling en mag alleen uitgevoerd worden door mensen die daarvoor zijn opgeleid (arts, verpleegkundige of doktersassistent).

Wie mag een venapunctie uitvoeren?

In Nederland wordt de veneuze bloedafname voornamelijk uitgevoerd door doktersassistenten, bloedafname medewerkers, verpleegkundigen, laboratoriummedewerkers (analisten), co-assistenten, arts-assistenten, huisartsen en medisch specialisten.

Waarom komt er geen bloed bij bloedprikken?

Aders kunnen om verschillende redenen moeilijk te vinden zijn. Bij een obese of oedemateuze patiënt liggen de aders vaak dieper en zijn ze minder goed zichtbaar; bij ondervulde patiënten zijn de aders minder goed gevuld en dus kleiner en bij een patiënt met een donkere huidskleur zijn de aders minder goed zichtbaar.

Waarom 2 sets bloedkweken?

Bij endocarditis/osteomyelitis worden 3 sets bloedkweken aangeraden. Bij instabiele patiënten kunnen de 2 (3) sets bloedkweken op hetzelfde tijdstip (voor starten AB) afgenomen worden op 2 verschillende afnameplaatsen. Voor kinderen en moeilijk te prikken patiënten wordt de pediatrische fles gebruikt.

Hoe werkt bloedkweek?

De verpleegkundige neemt bloed bij je af uit de lijn, VIT of het infuus. Het bloed komt in een speciaal flesje. In het laboratorium wordt gekeken of er bacteriën in je bloed zitten. Als je bacteriën in je bloed hebt, krijg je medicijnen.

Wat is nuchter zijn voor bloedonderzoek?

Als u nuchter moet verschijnen voor het bloedprikken, dan mag u de avond daarvoor vanaf 22.00 uur niets meer eten en drinken. U mag wel uw medicijnen gewoon blijven innemen en u mag ook een beetje water drinken. Wilt u in het ziekenhuis bloed laten prikken, dan vragen wij u hiervoor een afspraak te maken.

Kan je zonder afspraak bloedprikken?

Wij adviseren u om een afspraak te maken voor het bloedprikken. Zo helpt u mee om drukte in de gang en de wachtruimte te voorkomen.

Waar mag je geen venapunctie uitvoeren?

Een venapunctie mag niet worden verricht in de arm van de patiënt die voorzien is van een (deels) rood polsbandje. Dit wordt oa gedaan bij: 1. Bij een arterio-veneuze shunt (nierdialyse) of wanneer deze geplaatst gaat worden; 2.

Waarom mag je niet te lang stuwen?

De stuwing van de vene mag bij voorkeur niet langer dan 1 minuut toegepast worden. Bij gebruik van een bloeddrukmeter wordt de manchet opgeblazen tot een maximale druk van 40 mm Hgg is bereikt. Te lange stuwing kan leiden tot hemolyse en bijmenging van weefsel vocht. Vraag de patiënt een vuist te maken.